
گروه فرهنگی سراج24: ماه رجب ماه بسیار پرفضیلتی است. بسیاری از بزرگان با روزه داری و عبادت در این ماه و البته ماه شعبان، عبادات خود در ماه مبارک رمضان را به عبادات این دو ماه با شرافت متصل می کردند.
ائمه بزرگوار اسلام روایت های متعددی در برکات ماه رجب و توجه و عبادت در آن فرموده اند. مثلا در روایات داریم کسی که یک روز از ماه رجب را روزه بگیرد، بهشت بر او حرام می شود.
یکی از پر رونق ترین عبادات ماه رجب که چند سالی است در کشور ما بسیار مورد توجه قرار گرفته است، اعتکاف است. اعتکاف ایام دیگری غیر از ماه رجب هم دارد اما اعتکاف رجبیه بسیار سفارش شده است. این عبادت از سحر 13 رجب مصادف با ولادت حضرت علی ابن ابیطالب(علیه السلام) آغاز می شود و تا سه روز ادامه دارد.
فرد معتکف خودش را به مسجد جامع شهر می رساند و 3 روز در حالی که روزه دار است، در خانه خدا زندگی و عبادت می کند. فرد معتکف جز برای نیازهای ضروری مثل طهارت حق خروج از مسجد را ندارد.
اعتکاف در اصل باید در چهار مسجد انجام شود. مسجد الحرام، مسجدالنبی، مسجد کوفه و مسجد بصره این چهار مسجد هستند. اعتکاف در بقیه مساجد مثل مساجد جامع شهرها و مساجد دانشگاه ها بنابر فتوای مراجع تقلید با نیت رجا انجام می شود. یعنی معتکف امیدوار است که خداوند اعتکاف او در مسجدی غیر از چهار مسجد ذکر شده را بپذیرد.
اعتکاف سنتی است که پیش از انقلاب چندان رونق نداشت. این را امام خامنه ای رهبر انقلاب در سخنانشان تاکید کردند و گفتند که دیده می شد در مساجد مهم قم، مثلا چند طلبه بصورت انگشت شمار اقامت می کردند و با نیت اعتکاف، روزه داری می کردند.
حالا اوضاع کاملا متفاوت است. مساجد بسیاری در سطح کشور میزبان حضور معتکفان شده اند. در این میان حضور جوانان بسیار چشمگیر بوده است. مساجد دانشگاه های شناخته شده و بزرگ کشور همه ساله مملو از حضور جوانان دانشجو می شود تا از برکات ماه رجب و اعتکاف رجبیه استفاده کنند. امسال نیز مانند گذشته بسیاری از مسجدهای محل برگزاری اعتکاف مجبور به نام نویسی زودتر از موعد و نهایتا قرعه کشی میان ثبت نام کنندگان شدند.
آمار متقاضیان اعتکاف آنقدر بالا بوده است که مسئولان اعتکاف مساجد ناجار به نام نویسی و قرعه کشی شده اند اما چرا؟ این وضعیت در شرایطی اتفاق می افتد که محتوا و فرهنگ ضد دین و معنویت در روزگار ما با ابزارهای جدید و با جذابیت صد چندان، تبلیغ می شود. بزرگان کشور یکی از نشانه های معنویت دوستی نسل جدید را همین علاقه و شوق به عباداتی نظیر اعتکاف دانسته اند. این را رهبر انقلاب نیز در سخنانشان تصریح کردند که جوانان کشور با وجود تبلیغات گسترده دین گریزان، راه سعادت را در نزدیکی به معنویت یافته اند.
اعتکاف سنت زیبایی است که به نوعی نشان دهنده فطرت پاک جوان ایرانی است. جوانی که در میان همه تهاجمات بنیان کن فرهنگی و اعتقادی قرار گرفته اما بازهم می داند که دین و معنویت تنها نقطه اتکای محکم در دنیای پر تلاطم و پر فریب امروز است.